היי שמי סיון מוטס, אני מעצבת מוצר שאוהבת ללמוד ולהתפתח כל הזמן. בשנת 2018 למדתי ״עיצוב מוצרים דיגיטליים (ux/ui)" בהובלתו של שגיא שרייבר מטעם סטודיו 6b. במסגרת הלימוד אותגרנו לחפש בעיית חווית משתמש בממשק קיים ולפתור אותה בדרך שלנו.
כל התלמידים ישבו בצורת ח׳ סביב השולחן בכיתה ושגיא שאל כל אחד בתורו מה הרעיון שלו לבעיה בממשק קיים שצריך לפתור. לי לא היה רעיון, תוך כדי שתלמידים אחרים סיפרו מה הרעיונות שלהם, ניסיתי מהר לחשוב על רעיון לפני ששגיא יגיע אליי וישאל אותי את אותה שאלה.
פתחתי את הטלפון ולמשך כ-4 דקות שוטטתי בין אפליקציה לאפליקציה וניסיתי לחפש משהו, משהו קטן שיציל אותי מהפאדיחה לענות לשגיא מול כולם שאין לי שום רעיון.
מה, כולם יצירתיים ולי אין אפילו רעיון אחד? אין דבר כזה, חייבת למצוא משהו. העברתי לדף חדש במחברת הספירלה שלי והתחלתי לכתוב. לא יודעת איך זה קרה, אבל לפתע מצאתי את עצמי כותבת עוד ועוד ועוד רעיונות לבעיות בממשקים קיימים. עד ששגיא הגיע אליי עם השאלה: ״מה הרעיון שלך?״ כבר מוספרו אצלי במחברת 6 רעיונות אפשריים.
לבסוף לאחר התייעצות עם שגיא, בחרתי ברעיון אחד, והרעיון הזה קרא תיגר כנגד הענקית שבחברות – פייסבוק.
הבנתי שכל פעם מחדש כשאני מפעילה סרטון בפייסבוק, אני מתעצבנת. הבעיה שמצאתי היא שאי אפשר לשלוט על עוצמת השמע לפני הפעלת הסרטון, אלא רק לאחר הפעלתו.
במקרה הטוב הווליום חלש מדי, ואז אני צריכה להגביר תוך כדי נגינת הסרטון, ואפילו להחזיר את הסרטון אל ההתחלה כדי לשמוע בדיוק בעוצמת הווליום שאני רוצה מבלי לפספס שום פרט בסרטון.
במקרה הרע, הווליום חזק מדי, אני נבהלת, מקבלת דפיקות לב לכמה שניות, מבהילה גם את האנשים שמסביבי אם אני במקום ציבורי, ומנמיכה את הווליום במהירות הבזק לעוצמה הרצוייה. פשוט לא כיף.
תהיתי לעצמי, האם רק לי זה מפריע? יכול להיות שעוד אנשים כמוני מפחדים ללחוץ על Play כאשר הם באמצע הרצאה? יכול להיות שאנשים לא צופים בסרטונים במקומות ציבוריים מהסיבה שזה פשוט לא נעים שהסרטון מתנגן בעוצמה ומפריע? למה אני יכולה לשלוט על עוצמת השמע רק לאחר הפעלת הסרטון? אולי אפשר אחרת?
לכן החלטתי לעשות סקר ולבדוק אם לעוד אנשים זה מפריע. הסקר כלל 3 שאלות: 2 אמריקאיות ואחת פתוחה. השאלות הוצגו בפלטפורמת גוגל דוקס והופצו בפלטפורמת הפייסבוק. במחקר רציתי לבדוק שלושה פרמטרים לפי שלוש שאלות:
1. האם בזמן שאנשים מפעילים סרטון הוא מתנגן בדיוק בעוצמת השמע שרצו?
2. אם הסרטון אינו התנגן בעוצמת השמע שרצו, מה זה גרם להם להרגיש?
3. האם נוח להם עם ממשק הפעלת הסרטונים הקיים בפייסבוק והאם הם פתוחים לשינוי?
השערת המחקר הראשונית שלי היא שזו התגובה הטיפוסית של אדם סטנדרטי בזמן הפעלת סרטון בפייסבוק.
הסקר פורסם ו – 53 אנשים הסכימו להשתתף!
לשמחתי נתקלתי באנשים שמרגישים כמוני; מתוך 53 נשאלים, 45 אנשים השיבו שהם לא מרוצים מהממשק הקיים וישמחו לפיתרון אחר. לפיכך קיבלתי אור ירוק שהרוב רוצים שינוי!
חלק מהתגובות שקיבלתי במסגרת השאלה השלישית והפתוחה:
אחרי שקיבלתי פידבק שזו לא רק בעיה שלי ושלעוד אנשים זה מפריע, התחלתי לעבוד על פיתרון. הרעיון הכללי הוא להוסיף אפשרות שליטה על עוצמת השמע לפני הפעלת הסרטון.
בנוסף החלטתי שיש לשנות את כפתור ה – CTA הקיים (call to action) של פייסבוק, אשר מעוצב בצבע לבן על רקע שחור שקוף למחצה, והכל ממוסגר במסגרת לבנה עגולה.
הגעתי למסקנה שכפתורים הצבועים בצבע מלא ממירים לפעולה יותר מאשר ״Ghost buttons". על פניו מדובר בשינויים קטנים, אך הם עשויים לשנות לחלוטין את חווית המשתמש.
שתי המטרות אשר הנחו אותי:
ראשית להוסיף אפשרות שליטה על עוצמת השמע לפני הפעלת הסרטון. שנית לשנות את כפתור ה – CTA לצבע מלא. התחלתי לנסות כל מיני אפשרויות כפי שרואים בתמונות:
ראשית יצירת כפתור לשליטה בעוצמת השמע לפני הפעלת הסרטון על גבי מסך הסרטון: הכפתור נגיש, פשוט לתפעול ובמיקום בולט. שנית שיפור כפתור הCTA, כעת הוא בצבע כחול המאפיין את פייסבוק, הצבע מלא וממיר לפעולה יותר מכפתור בצבע שקוף.
שאלות שעשויות לעלות מהבחירות העיצוביות שלי:
״למה בחרת בכפתורי ״Touch" שעל מסך הסרטון, ולא השתמשת בכפתורים הפיזיים שבצידי הסמארטפון?״
כי הפייסבוק מלא בסרטונים, לפעמים הם ממוקמים אחד אחרי השני ב – "News feed" שבפייסבוק. לכן, יהיה קשה לטרגט את השליטה בווליום לסרטון ספציפי על פני האחר. כל עוד לא ישלבו בפלטפורמת הפייסבוק ובסמרטפונים טירגוט לפי מבט העין, כל פיתרון אחר הכולל בתוכו שימוש בכפתורים הפיזיים עלול להיות מסורבל יותר בעוד הפיתרון שעשיתי לדעתי לוקח פחות זמן.
״מה אם המשתמשים ירצו להגדיר עוצמת שמע קבועה כברירת מחדל לכל הסרטונים?״
לדעתי אין צורך בכפתור הגדרות משתי סיבות: א) כי לאחר שבוחרים בעוצמת ווליום מסויימת, זו העוצמה שתשאר כברירת המחדל הקבועה ולא תשתנה כל עוד לא נבחר אחרת.
ב) כפתור הגדרות מעמיס על המסך, עשוי ליצור עומס קוגנטיבי בעיניים של המשתמש שגם ככה סובל מעודף הגירויים שפייסבוק מציג. אין תועלת ממשית שמצדיקה הוספת כפתור הגדרות למסך טרום הפעלת הסרטון.
״למה השליטה על מסך הסרטון, ולא ככפתור חיצוני בסרגל הכלים של פייסבוק בו ממוקמים הכפתורים של: מנוע החיפוש, ההתראות, הודעות פרטיות, בקשות חברות ועוד?״
שתי סיבות: נגישות ובהירות. אנשים רגילים לדפוסי הפעלה מסויימים, כל עוד אין סיבה מוצדקת לשינוי דפוסים אלו, לא כדאי לשנות אותם. השינוי עשוי לפגוע להם בחווית המשתמש, לגרום להם לחפש את הפיתרון ולבזבז להם זמן יקר. בכנות? פשוט אין לנו סבלנות! אנחנו דור שסובל מגירויים קוגנטיביים בלתי פוסקים, אנחנו רוצים את הכל כאן ועכשיו. לכן אנחנו צריכים ממשקים פשוטים לתפעול.
אם הייתי ממקמת את הכפתור במקום אחר שהוא לא על מסך הסרטונים, ישנם אנשים אשר היו עלולים לא לשים לב שיש כפתור חדש שמאפשר לשלוט על עוצמת הווליום לפני הפעלת הסרטון וחבל.
כאשר מיקמתי את השליטה בווליום על המסך של כל סרטון לצד כפתור ה – Play, הנגשתי להם את הפיתרון ומיקמתי לו אותו ממש מול העיניים ללא יכולת להתעלם מקיומו. במילים אחרות אמרתי להם: ״היי! תראו! יש כפתור חדש שאתם יכולים להשתמש בו, תנסו! אולי הוא יעזור לכם״.